Fase 2

Uit Podiumkunst.net
Versie door Eoord (overleg | bijdragen) op 8 apr 2022 om 15:37 (→‎Louis Andriessen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fase 2 van het Podiumkunst.net project. Hier is begonnen met het zoeken naar gevonden informatie bij drie verschillende ingangen: Louis Andriessen, Le Sacre du Printemps en Holland Festival. Hieronder zullen deze ingangen geanalyseerd worden en besproken worden welke identifiers hier tegen gekomen zijn.

Louis Andriessen

Zie Bronnenanalyse Louis Andriessen

Le Sacre du Printemps

Holland Festival

Er is naar Holland Festival gezocht in een totaal van acht bronnen, namelijk:

  • Muziekweb
  • Muziekschatten
  • Musidesk
  • Europeana Pro
  • Europeana
  • Theatercollectie/Theaterencyclopedie
  • MusicBrainz
  • Beeld en Geluid DAAN

De ingang Holland Festival kwam bij veel verschillende bronnen op weinig resultaat uit, dit was vooral de zaak bij Muziekweb, Musidesk en Europeana Pro. Bij deze bronnen werden resultaten opgeleverd die soms zijdelings verband hebben met Holland Festival, zoals een muziekalbum Holland Festival Music Hall op Muziekweb. Verder waren alle resultaten gerelateerd aan een ander festival met de naam Holland <item> Festival, zoals het Holland Jazz Festival op Musidesk of andere Europese festivals op Europeana Pro. Op Muziekweb werden verder alleen opera uitvoeringen van Der Fliegende Holländer getoond.

De zoektocht bij MusicBrainz resulteerde in meer antwoorden: 63 recordings van (live) albums die gespeeld zijn op het Holland Festival met daarbij een identifier [1] en een Wikidata identifier [2]. Er worden ook drie afzonderlijke edities van het Holland Festival getoond met bijbehorende links binnen MusicBrainz. Echter zijn dit alleen de jaren 1951, 2006 en 2012.

Muziekschatten leverde verscheidene resultaten, waarvan allen een schema.org veld hadden gelinkt naar Holland Festival. Daarnaast waren er maar enkele resultaten die direct over Holland Festival ging: bladmuziek gearrangeerd Holland Festival I, II en III, met de identifiers [3], [4] en [5], respectievelijk en de Holland Festival Ouverture [6]. De overige resultaten hadden het veld schema:publishedOn en veld:PRON ingevuld met Holland Festival en werden zo gelinkt eraan via de SOM identifier [7]. Verder zoeken naar veld:PRON leverde alleen foutmeldingen op: “Oeps, iets ging er mis! https://data.muziekschatten.nl/sparql doesn't contain any information about https://data.muziekschatten.nl/som/PRON”.

De algemene Europeana site leverde meer resultaten dan de Europeana Pro site: 50 resultaten werden gevonden omtrent voorstellingen, kostuums, openingen of personen van het Holland Festival. De verschillende resultaten zijn allemaal gerelateerd aan Holland Festival via het onderwerp of de titel van het kunstobject. Er is geen identifier van Holland Festival gevonden op de Europeana site.

De grote verschillende soorten resultaten zijn ook te vinden in de Theatercollectie/Theaterencyclopedie: hierin zijn vele ontwerpen van voordoeken van het Nederlands Dans Theater gevonden, welke gebruikt zijn tijdens een Holland Festival. Ook meerdere affiches, kostuums, boeken, persconferenties, discussies, (openingsavond) optredens, liederen en (spel)foto's zijn te vinden tot een totaal van 1327 resultaten. Echter zijn sommige boek resultaten te relateren aan het Holland Dance Festival. Ook in de Theatercollectie/Theaterencyclopedie is geen losse identifier van Holland Festival gevonden, naast de encyclopedie wiki pagina [8].

Met afstand de grootste hoeveelheid resultaten die gevonden zijn op de ingang Holland Festival is in DAAN van het Beeld & Geluid Instituut: 25657 resultaten. Bijna alle opgeslagen afleveringen, TV publicaties en radio kanalen zijn geproduceerd in relatie tot de 'serie' Holland Festival met identifier [9]. Binnen de specifieke identifier van Holland festival is alleen de naam en het genre beschikbaar, maar voor andere elementen in DAAN zijn bijvoorbeeld recording locatie en datum, uitvoerders, land, genre, crew, guests en corporaties beschikbaar.