Wensen en concerns

Uit Podiumkunst.net
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verschillende stakeholders hebben wensen en concerns uitgesproken over de informatiearchitectuur van https://www.podiumkunst.net/. De wensen en concerns zijn onderzocht om de basis te vormen voor de architectuurprincipes voor Podiumkunst.net.

Wensen

De wensen van geïnterviewde partijen zijn samen te vatten in drie onderwerpen: Het verbinden van collecties, het structureren van data en het aansluiten bij bestaande ontwikkelingen. Hiernaast zijn nog de wensen per geïnterviewde organisatie getabelleerd.

Verbinden van collecties

Een veel gehoorde wens is het verbinden van collecties. Onder andere het SOM, Allard Pierson, DEN en LIMA hebben het verbinden van de collecties als een belangrijke wens meegegeven. SOM breidde dit uit met de wens dat Podiumkunst.net onder andere gaat fungeren als een algemene zoekbalk voor podiumkunsten en de bijbehorende auteurs, uitvoerders, uitvoeringen, etc. Hierdoor wordt de informatie beschikbaar gemaakt voor verschillende soorten publiek: van onderzoekers tot particuliere geïnteresseerden. Het Allard Pierson gaf daarnaast aan de productiedata uit DIP te willen halen en intern te verbinden. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft ook aangegeven de collecties te willen verbinden via project Polifonia en vanuit DAAN. NADD merkt daarbij op dat er een goede verhouding moet zijn tussen de complexiteit van de infrastructuur en de diversiteit binnen de podiumkunstwereld.

Structureren van data

Informatie uit collecties wordt momenteel beschreven op een manier die per organisatie verschilt. Standaardisatie daarin werd als wens meegegeven door meerdere organisaties, zoals het SOM, DEN en Muziekweb. Hiervoor moeten wel autoratieve bronnen worden aangewezen waar de informatie en de standaard initieel beheerd worden. Hierbij is het ook belangrijk dat eenduidige definities gebruikt worden; DIP heeft aangegeven dat zij betrokken willen zijn bij het valideren van deze definities. DEN geeft aan dat ontwikkelingen recht moeten doen aan de reguliere werkpraktijk.

Het aansluiten bij bestaande ontwikkelingen

Door aan te sluiten bij bestaande ontwikkelingen hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden. Het aansluiten bij de DERA werd genoemd vanuit DAAN van het Beeld en Geluid Instituut en door NDE. Daarnaast werd ook vanuit DEN geopperd om aan te sluiten bij bestaande (pilot)projecten en niet parallel aan die projecten hetzelfde te gaan ontwikkelen. Ten slotte gaf PublicSpaces aan bestaande tooling te inventariseren en te beoordelen, zodat andere (kleinere) instellingen deze kunnen gebruiken.

Lijst wensen per organisatie

  • SOM: Het is wenselijk dat de opgeslagen informatie wordt beheerd bij een bron welke een autoriteit is op deze informatie. Daarnaast is het wenselijk om de properties rondom de opgeslagen informatie te structureren met URI's en dus zonder kenmerkende woorden, zodat de presentatievorm later bepaald kan worden. Daarnaast is het wenselijk dat Podiumkunst.net een soort zoekfunctie aanbiedt zodat het beschikbaar is voor verschillende soorten publiek.
  • Muziekweb: Podiumkunst.net zou een autoratieve bron kunnen worden voor muziekwerken, want deze bron bestaat nog niet. Verder wordt er vooral verbinding verwacht tussen archieven, podia, databases, etc.
  • Allard Pierson: het is gewenst dat Podiumkunst.net de basisdata uit de DIP applicatie gaat halen en verbinden. Met verbonden data zijn er - naast een gezamenlijke zoekschil over bestaande databases - nog veel meer mogelijkheden. Hebben we die eigenlijk goed in beeld? Wat is nu de meerwaarde van verbonden data? En hoe gaan gebruikers van Podiumkunst.net daar profijt van hebben?
  • Beeld en Geluid: veel raakvlakken op plekken waar Beeld en Geluid in geïnteresseerd is. Project Polifonia specifiek heeft een internationale dekking, waardoor er vooral gekeken wordt naar de nationale collecties. Het is wel wenselijk om de metadata doorzoekbaar en vindbaar te maken.
  • DEN: aansluiting op het archieftraject, ontsluiting van het archief is bij veel instellingen nauwelijks tot niet geregeld. Bewustwording is nodig om dit te versterken. Hoe kun je werken met metadatering meenemen in werken met archief als onderdeel van het 'normale werk'? Als dat een extra taak is, dan wordt het archief juist een grote klus.
    • Pilot: Ontwikkelde HUB in samenwerking met Het Filiaal om informatie te linken vanuit het planningssysteem met de theaterencyclopedie.
    • Stimuleer dat er pilots gedaan worden om collecties KB en Podiumkunst.net te koppelen
    • Houd rekening met verschillen in metadatering tussen bijvoorbeeld dans en theater en DAAN. Hier moet een generieke conversie voor worden ontwikkeld.
  • NDE: aansluiting op de infrastructuur verbonden erfgoed en de DERA. Het is wenselijk dat Podiumkunst.net gebruikt kan worden als bron voor het door NDE ontwikkelde Termennetwerk, en dat er wordt aangesloten op het NDE Datasetregister.
  • DIP: maak gebruik van bestaande ontwikkelingen en ga niet het wiel opnieuw uitvinden. DIP wenst een rol spelen in de validatie van definities die gebruikt worden in een terminologiebron, want een uitgangspunt van DIP is: "elke nieuwe ontwikkeling dient een eenduidige terminologiebron te krijgen".
  • NADD: goede verhouding tussen complexiteit van de infrastructuur en de diversiteit binnen de podiumkunstwereld.
  • LIMA: verbindingen leggen met de LIMA collecties en Podiumkunst.net zou belangrijk zijn voor de beschrijvingsmodellen en de conservering van bepaalde collecties.
  • PublicSpaces: wens om verbinding te leggen met de erfgoedinstellingen zelf en zo de gebruikte tooling en configuraties te inventariseren en beoordelen, wat waardevolle informatie kan zijn voor kleinere instellingen. Mogelijk via Podiumkunst.net te organiseren.

Concerns

Er zijn ook concerns onder de geïnterviewden bevonden. De concerns zijn samen te vatten in drie vragen: Hoe hou je alles bij elkaar? Welke informatie sla je op? En hoe definieer en identificeer je die informatie?

Hoe hou je alles bij elkaar?

Het 'one shoe fits all'-concern werd met name geopperd door het NADD en DAAN. De grote diversiteit binnen alleen al de podiumkunstwereld zorgt voor een complexe infrastructuur, welke moeilijk verenigd kan worden. De diverse informatie die gedeeld gaat worden is vaak nog niet beschikbaar. Concerns vanuit DEN waren geopperd in het kader van de archiefvorming, omdat veel instellingen nog weinig tot geen archief hebben gevormd. Er zijn hierin volgens het DEN archieftraject drie groepen te zien:

  • Grote partijen met relatief gestructureerde archieven met metadatering. Dit zijn uitzonderingen op de regel.
  • Middelgrote partijen die het belang van het archief delen, maar niet weten waar ze moeten beginnen en vaak daardoor ook nog niet begonnen zijn. Vaak zijn er ook beperkte tijd en middelen beschikbaar voor archivering en daardoor is er soms nog geen master excellijst met daarin alle archiefstukken.
  • Kleine partijen die (bijna) geen respons geven, vermoedelijk door de intensiviteit van het project of omdat er überhaupt geen archief bestaat. De informatie is verspreid over de afdelingen (de productiemensen weten waar de productie informatie staat, de marketing mensen weten waar de marketing informatie staat, etc.).

De grote partijen met (relatief) gestructureerde archieven met metadatering werken niet volgens één standaard, maar allemaal volgens hun eigen standaard. Dit oppert een ander concern, wat ook geopperd werd vanuit onder andere het Allard Pierson: wat te doen met identifiers van de informatie? Waar ontstaan deze identifiers? En wie beheert ze?

Welke informatie sla je op?

Welke informatie is bedoeld om getoond te worden op Podiumkunst.net, werd vanuit SOM werd het concern geopperd? Komt het hele verleden erop, maar tot hoe ver in de toekomst toon je de informatie? Een nieuwe productie die nog niet is gespeeld, kan wel worden getoond, maar welke komende speeldata worden opgeslagen? Hiernaast heeft DIP aangegeven geen archieffunctie te willen uitvoeren, waardoor de informatie overgedragen moet worden.

Hoe definieer je die informatie?

DEN oppert ook een ander concern: hoe definieer je sommige informatie? Een kostuum ontwerper kan meerdere mensen zijn: een choreograaf bedenkt bijvoorbeeld het kostuum, maar iemand anders is degene die het kostuum daadwerkelijk maakt. Een choreograaf kan samen met de dansers de choreografie gemaakt hebben en wilt daarom niet als enige choreograaf worden genoteerd, maar als danser en choreograaf tegelijk. Dit is ook te vinden in het concern wat is geopperd door het Beeld en Geluid project Polifonia: kleinere producties zijn moeilijk in te delen in bekende WEMI structuur, omdat er vaak geen verschil is tussen het werk, de expressie, de manifestatie en het item.